SSI מקיימת מחנה קיץ שנתי בשם "One Team" לנערות בדואיות ויהודיות, אשר התקיים בקיץ 2022 וקיץ 2023 וההרשמה לקיץ 2024 בעיצומה. מטרת התכנית הינה העצמת נערות צעירות בערכים של כבוד, סובלנות ואמפתיה ודרך כך SSI שואפת לטפח מנהיגות עתידית שתניע קידום חברתי ותקדם שיח חיובי בישראל ומחוצה לה. התוכנית מעודדת את המשתתפות להכיר את האחרת, להתעלות מעל הבדלי תרבות ולאתגר סטריאוטיפים, ובכך ליצור סביבה ייחודית לצמיחה והעצמה אישית.
המחנה מיועד לכ- 50 נערות בגילאי 13 עד 15, עם ייצוג שווה של 50% יהודיות ו-50% בדואיות. המחנה, המאורגן על ידי "אורט קדימה מדע", הנציגות הישראלית של ארגון "אורט" העולמי, כולל לינה ב"כפר סילבר", אשקלון.
במהלך המחנה, נערות צעירות, המגיעות ממגוון רחב של ישובים בארץ, עוסקות במגוון רחב של פעילויות ספורט, כדוגמת טניס, כדורעף, אתלטיקה ועוד. בנוסף, הנערות משתתפות באימוני הגנה עצמית ושחייה, כמו גם בסדנת מודעות לסכנות הים ומניעת וטביעות.במהלך שהותן במחנה מקיימות הנערות מעגלי שיח, יוצאות לסיורים משותפים, שומעות הרצאות מנשים מעוררות השראה מעולם הספורט ומקיימות ארוחות שישי ושבת משותפות, הממחישות את העושר התרבותי ממנו הן מגיעות.
חלק בלתי נפרד מהתכנית הם מפגשי ההכנה אליו, כמו גם מפגש משפחות, שמטרתו לבסס את הקשר בין הנערות ולהרחיב את ההשפעה שנוצרה למעגלים נוספים.
מחנה "One Team", מדגים את המהות האמיתית של אחדות ושותפות.
באמצעות חוויה זו, המחנה שואף לקדם כבוד הדדי והבנה לאחר ובתקווה ליצור חברויות חדשות דרך האהבה המשותפת של הנערות לפעילות גופניות ולספורט. אנו מאמינים שהמחנה מקדם את התחושה וההבנה שהקהילות השונות בחברה הישראלית יכולות לחיות יחד בהרמוניה ומקווים שהאדוות החיוביות מהמחנה יחלחלו לקהילות של המשתתפות.
"עבורי כמאמן כל ילד הוא עולם ומלואו", "רק חיבוק ומילה טובה – זה כל מה שצריך" ו"השחקנים נותנים בי אמון וזה הדבר החשוב ביותר מבחינתי". אלו חלק מהתובנות שאופיר חיים, מאמן נבחרת הנוער של ישראל בכדורגל, חלק עם עשרות מאמנים חברתיים-חינוכיים במפגש ייחודי שהתקיים ב-28.5.2024.
אופיר חיים ידוע בתור מאמן שמייצר מוטיבציה מיוחדת אצל כל שחקן, ועל כן למפגש בינו ובין המאמנים החברתיים היה ערך מיוחד. להרצאה הצטרפו מאמנים המגיעים מ-31 ארגונים החברים ב"קואליציה לקידום ספורט חברתי", המנוהלת ומרוכזת על ידי קרן עזריאלי, כחלק מתכנית SSI (Sports for Social Impact – ספורט לקידום חברתי).
חיים פתח את דבריו בשיתוף סיפור חייו האישי ובפרט סביב האבחון והגידול של בנו אור, הנמצא על הספקטרום האוטיסטי. "בתור כדורגלן זכיתי בתארים והצלחתי להגשים את עצמי. זכיתי בתואר מלך השערים בגיל 24 וחייתי את כל הפוזה והשטחיות של הכדורגלן שבי," סיפר חיים, "אבל ברגע אחד החיים שלי התהפכו כשאבחנו את אור. התביישתי בזה הרבה שנים עד שעברתי טיפול פסיכולוגי. בהתחלה הרגשתי כאילו קיבלתי עונש, אבל אור נתן לי להבין שהוא מתנה עבורי."
סבלנות, עבודה קשה ואמונה בשחקנים
לשאלתה של שרון לוי-בלנגה, מנכ"לית ספיישל אולימפיקס ישראל, האם עבודה של מאמן עם בעלי צרכים מיוחדים הופך אותו למאמן טוב יותר באופן כללי ענה חיים: "הדבר הכי חשוב שלמדתי מבני אור זה הסבלנות. רוב הזמן חוויתי איתו אכזבות והסבלנות היא מה שעושה את ההבדל" הוא אמר. "הוא לימד אותי גם איך להיות אדם יותר רגיש וסבלני. הוא נתן לי להבין שאפשר לעשות הכל ולנצח את כולם ".
לדבריו, גישה זו השפיעה רבות על עבודתו כמאמן. "עם הזמן הבנתי שאם את הבן שלי אני לא יכול להבין, אז אני לא יכול להבין את השחקנים שלי," הסביר חיים. "מכאן התחלתי להשקיע שעות אינספור במפגשים אישיים עם שחקניי, על מנת להכיר אותם לעומק ודרך היחס האישי להוציא מהם את המיטב על המגרש."
חיים הדגיש גם את חשיבות העבודה הקשה וההשקעה. "כשחקן בהתחלה חשבתי שאם הכדור פוגע במשקוף 'אין לי מזל'," סיפר. "ברגע מסוים הבנתי שאני צריך פשוט לעבוד יותר קשה. ההשקעה והעבודה הקשה גרמו לי להבין שזה לא המזל, אלא עניין של עבודה קשה ויכולת". הוא אף שיתף כי "כאשר הגעתי לנבחרות הבנתי שאני צריך לתת לכל שחקן מטרות שהוא יכול להגשים. לענאן חלאילי הייתי אומר שאם בדרך כלל הוא בועט שלוש פעמים לשער, היום אני רוצה שהוא יבעט ארבע פעמים. בנוסף לזה הייתי מציב גם מטרות קבוצתיות משותפות".
השראה למאמנים חברתיים
לסיום, הציע חיים למאמנים להתמקד בהנאה מהעבודה ולתת את הכל עבור הילדים. "העבודה שלכם בארגונים בהם אתם עובדים היא קשה מאוד אבל אתם גם יכולים לקבל המון סיפוק ממנה," הדגיש. "הכי חשוב זה לדעת שאתה נותן את ה-100% שלך ונותן הכל כדי להגיע לילד שמולך. כמה שקשה יותר להגיע לילד כך המטרות והיעדים צריכים להיות קטנים מאוד, כדי לאפשר להם להגשים את עצמם לאט לאט."
חיים סיכם את דבריו באומרו: "אני מנסה לשלב בין שניהם כי אם אצליח להגיע לאותם כוכבים בעיתיים אז השמים הם הגבול עבור הקבוצה שלנו ועבור הילדים האלו."
המפגש עם חיים התקבל בהתלהבות רבה על ידי המאמנים החברתיים-חינוכיים. הילה גבאי, מנהלת תכנית SSI בקרן עזריאלי, סיכמה את המפגש כשאמרה: "אופיר חיים הוא השראה לכולנו עם האופן שבהו הוא נוגע בכל ילד ועם הגישה החיובית שלו לעבודת המאמן".
למידע נוסף אודות תכנית SSI אתם מוזמנים לעקוב אחרינו ברשתות החברתיות פייסבוק ואינסטגרם.
פרסי קרן עזריאלי למאמנים חברתיים מצטיינים לשנת 2023 הוענקו ב-20 בפברואר, 2024, בטקס ייחודי וראשון מסוגו. הפרס הנועד לקדם את תחום הספורט ככלי חברתי, מתוך הבנה שספורט ופעילות גופנית מחזקים חוסן נפשי, מקדמים שוויון הזדמנויות ומסייעים להעצמת החברה הישראלית. בטקס הוענקו פרסים כספיים לחמישה זוכים מצטיינים מתוך עשרות מועמדים מ-17 ענפים שונים. ח"כ סימון דוידסון, יו"ר ועדת הספורט בכנסת, נשא דברי ברכה.
צוות השיפוט כלל דמויות מפתח מעולם הספורט הישראלי וההישגי, בהם אריק זאבי, ג'ודוקא עבר, מדליסט אולימפי, מייסד ומנהל עמותת הקרן למצוינות אולימפית בישראל; קארין סנדל, קפטנית נבחרת הנשים הלאומית של ישראל לשעבר ויור ארגון שחקני הכדורגל בישראל; מורן סמואל, ספורטאית פאראלימפית ישראלית, זוכת מדליית כסף וארד, אלופת העולם בחתירה; ברכה (ביטי) דויטש, אצנית, אלופת ישראל במרתון וחצי מרתון; דני חכים, מייסד עמותת ספורט למען שינוי חברתי וחבר דירקטוריון קרן עזריאלי קנדה; סבין חוג'יראת, מנהלת אגף תכנון ואסטרטגיה במשרד התרבות והספורט וחוקרת התחום המגדר ועמיר מנחם, מייסד ומנכ"ל תנועת חמש אצבעות.
ואלה הם זוכי פרס קרן עזריאלי למאמנים חברתיים מצטיינים 2023: בקטגוריית חיבור בין מגזרים זכתה דקלה נוי ממוזיאון עין דור, על פעילותה יוצאת הדופן לקידום חיים משותפים בחברה הישראלית באמצעות הג'ודו; בקטגוריית ילדים ונוער בסיכון, זכה אמיר סורסקי מעמותת "הגל שלי" על תרומתו המשמעותית לחיזוק חוסן נפשי והעצמה בקרב ילדים ונוער בסיכון באמצעות גלישה; בקטגוריית העצמה נשית זכתה רויטל בן משה מעמותת "חרדים לקצב" על פועלה פורץ הדרך לקידום שוויון מגדרי והעצמת נשים בקהילה החרדית דרך הספורט; בקטגוריית אוכלוסיות מיוחדות זכתה אלה מצקין מעמותת "איל"ן מרכז ספורט נכים, על מסירותה למען קידום ספורט בקרב אנשים עם מוגבלויות באמצעות הקשתות.
כמו כן הוענקו אותות הכרה לאניה פובניצה מעמותת "ברטלי נוער בתנועה" על תרומתה למען קידום נוער בסיכון באמצעות רכיבה על אופניים ולתכנית "מגן הקהילה" על שיתוף פעולה בין העמותות הבאות: החלוץ, החברה למתנסים ומרכז הפועל.
דנה עזריאלי, יו"ר קרן עזריאלי ישראל ויו"ר קבוצת עזריאלי : "הפרס הוא חלק מתוכנית חדשה ומרגשת שהקמנו בקרן עזריאלי, "ספורט למען קידום חברתי", מתוך אמונה עמוקה בכוחו של הספורט ככלי רב עוצמה לקידום שינויים חברתיים חיוביים בישראל. התלבטנו רבות אם לקיים את האירוע בתקופה מאתגרת זו, אך החלטנו שדווקא עכשיו חשוב להוקיר ולהודות לעמותות ולאנשים המסורים הפועלים ללא לאות למען שיפור החברה שלנו. גם בימים אלו, בהם המדינה נלחמת, משפחות מפונות מביתם וצוותי העמותות מגוייסים, תוכנית "ספורט למען קידום חברתי" המשיכה לפעול ללא הרף תוך התמקדות מיוחדת בסיוע ובתמיכה באוכלוסיות שנפגעו וזאת במטרה לחזק את חוסנה של החברה."
מורן סמואל, שלקחה חלק בהרכב השופטים, אמרה על הבמה: "לפני 17 שנים למדתי בצורה המוחשית ביותר מה ההבדל בין "נגמרו לי החיים" לבין "נגמרו החיים" כמו שהכרתי אותם. במשך שבועות ארוכים, מהשבץ שעברתי בחוט השדרה, כל מה שרציתי זה לקום שוב לאותו בוקר יום חמישי ולגלות שזה לא באמת קרה לי, שזה היה רק סיוט נוראי. אין בינינו כאלו שלא היו רוצים לקום שוב ל- 7.10 ולגלות שזה לא באמת קרה, אבל כמו שכולנו יודעים את המציאות אי אפשר לשנות, אבל בהחלט אפשר לבחור איך להתייחס אליה. החזרה לספורט היתה עבורי חזרה לתחושת המסוגלות, זה אפשר לי לקחת משהו כואב ולהפוך אותו לכח מניע, למצע חלומות, לכלי מימוש והגשמה עצמית ולאומית.
לא יכולתי לעשות זאת ללא התמיכה, הליווי, הנתינה והמקצועיות של המאמנים והמאמנות וכל המעטפת לאורך כל הדרך. אני לא אפריז אם אומר בשם כל השופטים והשופטות, שכל המועמדים והמועמדות לפרס עזריאלי, שהוצגו בפני הועדה, עוררו בנו השראה מטורפת".
הקואליציה למען קידום ספורט חברתי, הפועלת תחת תכנית SSI של קרן עזריאלי, קיימה את מפגשה הראשון לשנת 2024, באירוח החברה למתנ"סים וערכים בספורט. המפגש התקיים ב-10 בינואר, בהשתתפות כ-40 מראשי תחום הספורט החברתי בישראל.
המפגש עמד בסימן שותפויות ושיתופי פעולה. במרכז המפגש עמדה סדנת "סוגיות מפתח בניהול שותפות" בהנחיית ד"ר תמי רובל ליפשיץ, פסיכולוגית, חוקרת ויועצת ארגונית מהאוניברסיטה העברית.
בסדנה הציגה ד"ר רובל ליפשיץ את קיומן של שותפויות בין ארגונים כרצף בעל אפשרויות שונות, החל משיתוף משאבים בסיסי ועד לשותפות אסטרטגית. היא הדגישה מספר סוגיות חשובות לקיום שיתוף פעולה מוצלח, כגון: תיאום ציפיות, בניית אמון הדרגתית והתאמה בין התרבויות הארגוניות.
לאחר הסדנה התחלקו חברי הקואליציה לארבעה מעגלי עבודה, המהווים בסיס לשיתופי פעולה עתידיים. המעגלים נגעו בתחומי העיסוק המרכזיים של ארגוני הקואליציה:
העצמת בנות ונשים
נוער בסיכון ועבודה בפריפריה החברתית-גיאוגרפית
חברה משותפת
עבודה עם אוכלוסיות מיוחדות
המפגש הציב את הבסיס לשיתופי פעולה משמעותיים בין ארגוני הספורט החברתי בישראל. מעגלי העבודה הוקמו על מנת לאפשר לארגונים החברים בקואליציה לעבוד יחד על פרויקטים משותפים, לשתף מידע וידע ולקדם את מטרותיהם המשותפות.
הקואליציה לקידום ספורט חברתי פועלת תחת תכנית SSI של קרן עזריאלי. הקואליציה היא ארגון גג המכנס תחתיו ארגונים המשתמשים בספורט ככלי לקידום חברתי, ומציעה תמיכה מקצועית, הכשרה, העשרה ופלטפורמה לשיתופי פעולה, על מנת לסייע לארגונים החברים בה לפעול בצורה מיטבית להשגת מטרותיהם, לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון בהם וכך להרחיב ולהעמיק את השפעתם המיטיבה על הפרט והחברה בישראל.
במסגרת הקואליציה מתקיימים מספר מפגשים בשנה לשדרה הניהולית של העמותות החברות בה, כמו גם מפגשים ייחודיים לבעלי תפקידים אחרים, ובהם מדריכים ומאמנים.